کالای مجاز مشروط وارداتی و صادراتی 

کالاهای مجاز مشروط کدام هستند

در این نوشتار کوتاه قصد داریم ابتدا به تعریف کالای مجاز مشروط وارداتی وصادراتی براساس قوانین امورگمرکی و قاچاق کالا و ارز بپردازیم و سپس مجازات قاچاق این کالاها را بیان نموده و درآخر چگونه به لیست و فهرست این کالاهای مجاز مشروط دسترسی پیدا کنیم. لطفا تا آخر مقاله با ما همراه باشید.

 اولین نکته ای که باید در صادرات یا واردات کالا به آن توجه کرد این است که کالای وارداتی یا صادراتی جز کدام دسته کالایی از بندهای (ع) و(غ)و(ف)ماده یک قانون امورگمرکی قرار دارند .

بندهای (ع) و(غ)و(ف)ماده یک قانون امورگمرکی به شرح زیر می باشد:

ع – کالای مجاز : کالایی که صدور یا ورود آن با .رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز .ندارد.

غ – کالای مجاز مشروط : کالایی که صدور یا ورود آن نیاز به کسب موافقت قبلی یک یا چند سازمان دولتی دارد.

ف – کالای ممنوع : کالایی که صدور یا ورود آن بنا به مصالح ملی یا شرع مقدس اسلام به‌ موجب قانون ممنوع است.

در واقع اگر شما یک تاجر و بازرگان بوده و مشغول به تجارت در سطح بین‌المللی هستید، باید در ابتدا در مورد دسته بندی کالا و مجوزهای واردات و صادرات کالا براساس مقررات و قوانین ایران و همچنین کشور تامین کننده کالا آگاهی‌های  لازم را داشته باشید. زیرا در این صورت قادر هستید تا به درستی به قوانین عمل کرده و از بروز بسیار از مشکلات و موانع جلوگیری کنید.

درفرایند واردات و صادرات کالا برای ورود یا صدور کالا نیاز به مجوزهای خاصی میباشد.این مجوزها به دو دسته زیر تقسیم می شوند :

1-مجوزهایی که قبل از واردات یا صادرات کالا گرفته می شوند. به این کالاها که نیاز به مجوزهای ورود یا صدور قبل از واردات یا صادرات دارند، کالای مجاز مشروط گفته می شود.

2-مجوزهایی که درحین اظهار کالا به گمرک و در فرایند ترخیص کالای وارداتی یا صادراتی گرفته می شود و به این مجوزها مجوزهای ترخیص گفته می شود.

درفرایند ترخیص کالا  طبق ماده127-قانون امور گمرکی، ورود و ترخیص کالاها تحت هر یک از رویه های گمرکی که بنا به ملاحظات بهداشتی، قرنطینه ای، ایمنی و زیست محیطی و نظایر آن بر اساس قانون مستلزم اعلام نظر سازمان های مربوطه باشد، موکول به اخذ گواهی از این سازمانها است، باید اقدامات لازم صورت گیرد.

 

تعریف کالاهای مجاز مشروط طبق قوانین امورگمرکی و قاچاق کالا و ارز

کالاهای مجاز مشروط طبق ماده 1 بند (غ )قانون امورگمرکی کالاهایی هستند که برای صدور یا ورود آنها نیاز به کسب موافقت قبلی یک یا چند سازمان دولتی دارد .

همچنین در تعریف کالاهای مجاز مشروط در ماده یک بند (ج) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز کالاهای مجاز مشروط  کالاهایی که صدوریا ورود آن علاوه بر انجام تشریفات گمرکی حسب قانون نیازمند به کسب مجوز قبلی از یک یا چند مرجع ذیربط قانونی است .

در روند فعلی واردات برای واردات تمام کالاهای تجاری نیاز به تخصیص ارز از بانک مرکزی است و بدون تخصیص ارز از بانک مرکزی واردات کالا امکان پذیر نمی باشد پس طبق ماده یک بند (غ) قانون امور گمرکی و ماده 1 بند (ج) قانون مبارزه با قاچاق کالا تمام کالاها، کالاهای مجاز مشروط هستند زیرا برای واردات نیاز به کسب مجوز قبلی از بانک مرکزی دارند.

 

مجازات قاچاق کالا‌ی مجاز مشروط در قانون مبارزه با قاچاق کالا

طبق ماده 18 بند (ب ) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز هر شخص که مرتکب قاچاق کالا و ارز و حمل و یا نگهداری آن شود، علاوه بر ضبط کالا ، به جریمه نقدی معادل یک تا سه برابر ارزش کالا محکوم میشود.

 

ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

هر شخص که مرتکب قاچاق کالا و ارز و حمل و یا نگهداری آن شود، علاوه بر ضبط کالا یا ارز، به جریمه های نقدی زیر محکوم می‌شود:
الف- کالای مجاز: جریمه نقدی یک تا دو برابر ارزش کالا
ب – کالای مجاز مشروط: جریمه نقدی معادل یک تا سه برابر ارزش کالا
پ – کالای یارانه ای: جریمه نقدی معادل دو تا چهار برابر ارزش کالا

ت (اصلاحی 1394/07/21)- ارز: جریمه نقدی ارز ورودی، یک تا دو برابر بهای ریالی آن و جریمه نقدی ارز خروجی یا اقدام به خروج ارز، دو تا چهار برابر بهای ریالی آن و در سایر موارد ضبط ارز انجام نشده و تنها معادل بهای ریالی ارز به عنوان جریمه نقدی أخذ می‌گردد. معیار محاسبه ارز برای تعیین بهای ریالی در این قانون، بهای ارز موضوع بند «د» ماده (1) این قانون است و در صورتی که اصل وقوع قاچاق ارز و معادل ریالی کل ارز موضوع قاچاق مشخص بوده، اما تفکیک نوع و میزان ارزهای موضوع قاچاق مقدور نباشد، همان معادل ریالی کل ارز موضوع قاچاق مبنای تعیین مجازات است.

 

لیست و فهرست کالاهای مجاز مشروط

در حال حاضر لیست یا فهرست کالای مجاز مشروط وجود ندارد وبرای هر کالایی که قصد واردات آن را دارید درهنگام ثبت سفارش درسامانه جامع تجارت براساس کد تعرفه و شناسه کالا در قسمت مجوزها، سیستم به شما اعلام میکند که این کالای ثبت شده نیازه به چه مجوزهایی و از چه سازمانهایی دارد.

درحالت کلی کالاهایی که مشمول مجوزهای قبل از ورود هستند را میتوان به دسته های زیر تقسیم بندی کرد:

کالاهای وارداتی مشمول اخذ مجوز از وزارت بهداشت و درمان

کالاهای مربوط به مواد غذایی، دارویی و بهداشتی و تجهیزات پزشکی نیاز به مجوز بهداشت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دارند. این مجوزها تضمین می‌کنند که کالاها برای مصرف انسانی ایمن هستند.

برای اطلاعات بیشتر می توان به لینک زیر مراجعه نمود

https://ttac.ir

کالاهای وارداتی مشمول اخذ مجوز از سازمان انرژی اتمی

برای واردات کالاهایی  حساس مانند لیزرهای پزشکی، موبایل، بی‌سیم‌ها و غیره  باید مجوز سازمان انرژی اتمی را دریافت کنید. این اقلام بدون این مجوز نمی‌توانند وارد کشور شوند و بازرگانان باید پیش از خرید تحقیقات لازم در این حوزه انجام دهند و سپس برای واردات کالا اقدام کنند.

لیست کالاهایی که نیاز به مجوزسازمان انرژی اتمی دارند را میتوان از سایت زیر بدست آورد

https://www.nrpd.ir

کالاهای وارداتی مشمول اخذ مجوز سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی

با توجه به اهمیت به کارگیری کالاهای پستی، مخابراتی و فناوری اطلاعات استاندارد در کشور، لازم است که وارد کنندگان قبل از مبادرت به حمل کالا به مبادی ورودی کشور مطابق گردش کاری توضیح داده شده در این دستورالعمل کالای خود را به سازمان معرفی نموده و از مجاز بودن آن اطمینان حاصل نمایند تا ضمن جلوگیری از اتلاف وقت و صرف هزینه های انبار داری، کالای وارداتی آن ها به دلیل عدم تطابق با مقررات و ضوابط داخلی مرجوع یا متروکه نشود.

با مراجعه به سایت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (CRA) از لینک زیر می توانید به لیست کالاهایی که مشمول اخذ مجوز سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی هستند ، دسترسی پیدا کنید

https://www.cra.ir

 

مقالات مرتبط
هیچ داده‌ای یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید